Diana Kalcheva Beauty and Aesthetic Center
Кои зони може да се третират?

Всяка една избрана част от тялото – бедра, ръце, корем, задни части, паласки, интимна област, подмишници, косъмчета по пръсти на ръце и крака, цяло лице, брада.

Цяло тяло може да се третира и при мъже, и при жени.

Има ли възстановителен период?

Може да има леко зачервяване след процедурата, което минава до няколко часа.

Какво трябва да знаете за лазерна епилация

В последните 10 години лазерната епилация започва да набира все по-голяма популярност и привърженици. И това не е случайно! Високите технологии вече ни позволяват да загърбим отдавна остарелите и неприятни на всички ни болезнени, и за кратък период ефективни процедури за обезкосмяване.

При бръснене ефектът е в рамките на 1-2 дни, а при кола маска – 2-3 седмици, след което отново следва болезнената процедура по отстраняване на космите, а да не забравяме и периода на дискомфорт, който е необходим, за да пораснат до необходимата дължина.

ПРЕДИМСТВА НА ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ

 • Може да бъде правена по всяко време на годината;
 • Подходяща е за прилагане върху пациенти с кожа от I-IV фототип (V- мулати, VI- чернокожи);
 • Наблюдаваният ефект е с най-дълъг срок в сравнение с всички познати ни методи;
 • Не води до раздразнения на кожата.
   

БЕЗОПАСНОСТ

Нашата медицинска апаратура е одобрена от FDA (Food drug administration) – USA и от MDD (Medical Device Derective) – EU, като безопасна система за трайно обезкосмяване.


БРОЙ ПРОЦЕДУРИ

За да предложим успешна епилация на нашите клиенти, трябва да бъдат направени серия от процедури през интервал, определен от нашите специалисти.

Броят на процедурите е свързан с индивидуалният растеж на космите при всеки човек. Определящо за ефекта е влиянието на редица фактори, някои от които са:

 • Хормонален баланс – приналичие на дисбаланс е задължително провеждането на хормонално лечение, за да могат да се постигнат оптимални резултати с епилацията;
 • Цвят и структура на окосмяването;
 • Прием на медикаменти – някои добавки и медикаменти провокират и стимулират космения растеж;
 • Генетична предразположеност – ако има свръхокосмяване, предизвикано по генетичен път;
 • Спазване на зададените от специалистите интервали между процедурите. Ако интервалите са по-дълги от препоръчаните, се пропуска унищожаването на косми в активната им фаза на растеж и това е причина за нуждата от повече на брой процедури в основен курс.


РЕЗУЛТАТИ СЛЕД ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ

Освен използването на безупречно поддържана и качествена медицинска апаратура и квалифицирани и обучени за работа с нея лекари и други медицински специалисти, отличните резултати от качествената епилация зависят и от фактори, като: възраст, цвят и плътност на косъма, цвят на кожата, хормонален баланс, прием на медикаменти (употреба на стероиди и хормонални лекарства) и др.

За много добър ефект от лазерната епилация, се счита редуциране на около 80-85% от окосмяването, а за отличен – около 90-95%* (за постигането на тези резултати, обикновено се налагат повече на брой процедури).

Тук е мястото да споменем за нелоялната конкуренция и в този бранш и подвеждащите реклами за лазерната и фотоепилацията, които объркват хората и ги оставят с много грешни впечатления и очаквания от които се срива реномето на самия метод!

Вие сами по логичен път можете да достигнете до този извод, като се замислите за новите косми, които заменят след няколко години живот старите косми. Разбира се, те са много малко всяка година и поради тази причина се правят само поддържащи процедури, за да остане процента на редуциране висок, а Вие-доволни!


ПОДГОТОВКА ЗА ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ

 • Ако е правена кола маска, ползван е епилатор (друг метод за премахване с корен) е необходимо да се изчакат поне 3 седмици преди да започнете лазерната епилация.
 • Подготовка на зоните – Вечерта преди епилацията е необходимо зоната, която ще бъде третирана, да се депилира (чрез бръснене за зони на лицето или ножичка/дамски тример за зони на лице при жени). Бръсненето се извършва задължително с гел или пяна за бръснене.


ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРА

 • Абсолютни – Неоплазми, Епилепсия, Лупус, Витилиго, след химио – и лъче-терапия, други заболявания и състояния.
 • Кожата в зоната, която ще бъде епилирана, не трябва да е раздразнена, разранена, изсушена или белеща се.
 • Тенът на кожата трябва да е естественият или възможно най-близкия до него.
 • Ако има възпалителен процес в зоната, която ще бъде епилирана или в непосредствена близост до нея (херпес, алергична реакция, обрив, акне, ранички и др.) не се извършва процедура.
 • Върху татуировки, пигментации и бенки не се работи.

7 дни преди епилация не трябва да:

 • са приемани медикаменти и добавки, които повишават светлочувствителността на кожата в последните 7-10 дни: 

             – съдържащи витамини А и Е, Рибено масло, Омега-3, Геритамин, Герикапс, Биозин, Вечерна иглика, бирена мая, Жълт кантарион и други;

             – някои антибиотици – Бисептол, Доксициклин, Азитромицин, Ципрофлоксацин, Тетрациклин, Левоксациклин, Зовиракс, Ацикловир (Зовиракс), Кларитромицин, Таваник, Азакс, Сумамет и други.

В “Нежелани реакции” в листовката на всеки медикамент има описание дали той предизвиква светлочувствителност на кожата (реакция към слънчева светлина). 

*Роакутан (Изотретиноин) е медикамент, който не трябва да бъде приеман поне 6 месеца преди лазерна процедура.

 • е използвана козметика, съдържаща Ретинол, витамини А и Е (в това число и натурални масла – кокосово, арганово, какаово, бадемово и др.), в зоната/зоните, които ще бъдат епилирани поне 7 дни преди процедурата.

 

15-20 дни преди епилация не трябва да:

 • се извършва пилинг/дермабразио в зоната, която ще бъде епилирана.
 • са използвани избелващи и излющващи кожата козметични продукти.
 • са поставяни филъри.


СЛЕД ЕПИЛАЦИЯ

Препоръчваме използването на слънцезащитна козметика с 50+SPF, в случай че третираната зона е изложена на слънце.

Космите започват да падат най-рано от 10-тия ден нататък (зависи от бързината на растеж на косъма на човека).

След епилация човек може спокойно да се върне към ежедневните си занимания необезпокояван.

Странични дълготрайни ефекти

Такива не са регистрирани. Знак за ефективността е временна еритема (лекото зачервяване) и перифоликуларна едема на третираната зона, което най-често изчезва за интервал от няколко минути до няколко часа след епилацията. В рядки случаи и малко повече.

Каква е разликата между фотото и лазера?

Разликите са няколко (в зависимост от модела и начина им на работа):

– При фотоепилацията се нанася охлаждащ контактен гел, който трябва след това да се мие, докато при най-добрите лазери има системи със студен въздух. При тях струята охлажда и по този начин предпазва епидермиса на кожата и същевременно притъпява усещането от епилацията.

– Фотото, което се купува в България най-често е много евтино, това означава, че няма достатъчно мощност, за да увреди трайно космения фоликул и да доведе до търсения резултат!

– Трябва да разчитате на културата за хигиена на салоните, където се прави фотоепилация. Например накрайникът, поставян при епилация на горната ви устна, преди това може да е бил използван за епилация на бикини зона на друг клиент.

– Бързина – тя е от съществено значение, особено за големи зони като крака, гърди, гръб, ръце. Скъпите лазери поддържат спокойно скорост от 2 до 5 Hz, а фотото – 1HZ средно.

– Болка – поради недоброто охлаждане и пълния спектър от дължини на вълните при фотото, се оказва негативно влияние на кожа, хемоглобин, кръвоносни съдове и т.н. След използването на Soprano ICE Platinum не се наблюдават подобни странични ефекти. Влияе се само на космите, оттам идва и чувствително по-ниското усещане за дискомфорт.

Колко процедури ми трябват?

Това е индивидуално за всеки човек. Причината за това е начинът на растеж на космите – те никога не растат всички наведнъж!

Обикновено са нужни от 6 до 8 процедури при нормален косменофоликулен разтеж.

Има ли облъчване от лазера?

Категорично НЕ! Лазерът ни работи с видимата част от светлината и няма никакви вредни влияния върху човека. Нито краткотрайни, нито дълготрайни!

Аз съм под 18 години, но имам проблем с окосмяването. Мога ли да си правя лазерна епилация?

Да. Единственият проблем в такъв случай може да се окаже, че хормоните са все още много активни и ефектът може да не бъде изцяло като този при възрастните хора!

Подходяща ли е лазерната епилация през лятото?

Ние от Diana Kalcheva Beauty & Aesthetic Center използваме най-висок клас лазерна апаратура от Alma Lasers. Изключително ефективния и безопасен лазер Soprano Titanium, третира без никакви проблеми всякакъв тип кожа, включително кожа с тен.

Колко време трае ефектът на лазерната епилация?

Ние от Център за красота и естетика - Диана Калчева, сме виждали ефект на интимна зона, който трае вече 9 години и то в резултат на едва 4 процедури. Космите са премахнати над 90% и този процент се е запазил във времето. Това означава, че този ефект е постижим, но също така той е индивидуален за всеки. Най-често е необходим минималният брой процедури – шест и ефектът  е с продължителност до 7 години. Препоръчва се поддръжка в този период за да остане ефекта със същият редуциран процент окосмяване.

На колко време се правят поддържащи процедури?

При всеки поддържащият период е индивидуален. Ние знаем, че всичко трябва да се поддържа и Ви съветваме да се прави една поддържаща процедура на 6-7 месеца до 1 година, за да може да се радвате по-дълго на ефекта от лазерната епилация.

Има ли странични ефекти лазерната епилация? Остават ли белези и петна?

Не! Този вид манипулации са безвредни и постоянно се оптимизират машините, с които се извършват, за да могат да са по-бързи, по-безболезнени и лесни за употреба!

Тук е важно да се отбележи, че се изисква използваната техника да е в безупречно състояние!

Задължително е използването на слънцезащитен фактор при излигане на слънце, за да се избегне нежелана пигментация.

Между процедурите какво да правя с косъмчетата, които растат?

Единственото, което се позволява между процедурите е бръснене, подстригване или премахване с крем депилатоар. Всяко дърпане с епилатор, кола маска или пинсета би опорочило ефекта на епилацията и ще трябва да направите допълнителни процедури, тъй като тези косми ще се появят отново!

Колко време след процедура падат косъмчетата?

Това зависи от скоростта на растеж на косъма на всеки човек, като се има предвид, че при различните зони е различно. Най-рано може да започнат да падат на 5-6тия ден до 2-3 седмици след процедурата. Изрично се забранява скубането им след епилация! Част от косъмчетата, които виждате да растат между процедурите, са изникнали малко след като е минала последната Ви процедура и те не са били третирани. Но със следващата те се унищожават.

Случаите, при които се препоръчва лазерна епилация са следните!

За разлика от бръсненето или кола маската, при лазерната епилация не се причинява раздразнение на кожата, което се дължи на механичното им премахване.

Случаите, при които се препоръчва лазерна епилация са следните:
–  чисто хигиенични причини
–  честото врастване на косъмчетата под кожата
–  проблем с потните жлези
–  поява на капиляри по краката, вследствие дългогодишна употреба на кола маска.
–  поява на разширени капиляри
–  обриви след кола маска
–  хиперпигментация от врастналите косъмчета.
–  увреждане на кожата, в следствие на механичното изтръгване на косъма

Подходяща ли е лазерната епилация за мъже?

Да! При мъже може да се третира цяло тяло и резултатите са изключително добри.

Какво представлява лазерната епилация?

При лазерната епилация се излъчва светлинна енергия, която достига до космения фоликул и атакува неговия пигмент – меланин. При допир с кожата, светлината от лазера се трансформира в топлина и това води до унищожаване на косъмчетата. Лазерния лъч е безвреден за кожата, защото е насочен само към космените структури.

При използване на лазерна епилация се премахват враснали косъмчета и се подобрява състоянието при проблеми с фоликула, циреи и пъпки.

Каква е разликата между IPL (фотоепилация) и лазерна епилация?

При лазерите се произвеждат единична дължина на вълната на светлината (чистата светлина се състои от един единствен цвят и форма), която има много концентриран лъч и специална цел (меланина в космения фоликул).
IPL-ите не са лазери. Тези машини произвеждат широк спектър от дължини на вълните (като крушка) и не могат да бъдат насочени в концентриран лъч. Тъй като редица различни дължини на вълните са разпръснати в различни дълбочини, само някои от тях ще бъдат ефективни в намаляване на окосмяването. При IPL технологията, проникването на светлината е много повърхностно и дебели косми не могат да бъдат третирани ефективно.
От друга страна, лазерът работи с енергия, в пъти по-силна от тази при IPL и респективно постига по-добри резултати. Тъй като топлината се абсорбира от фоликула, а не от кожата, има намален риск от изгаряне. Това прави лазера една от най-безопасните опции за премахване на косми в световен мащаб.

Усеща ли се болка при процедурите с лазер?

Няма от какво да се безпокоите. Най-новите системи, като лазерен апарат Soprano Ice Titanum, са практически безболезнени. Повечето клиенти изпитват само леко усещане на затопляне в областта, която се третира. Голяма част от клиентите споделят изненадата си, за това колко е безболезна процедурата всъщност.

+359 899 276 661 [email protected] fb.me/DianaStyleSA
Copyright © 2020 Диана Калчева. Всички права запазени.